Vajiram and Ravi Current Affairs: January 13, 2023

Vajiram and Ravi Daily Current Affairs

Vajiram and Ravi Current Affairs: January 13, 2023. These current affairs are very useful for UPSC IAS, SSC CGL, State PCS/PSC, UPPSC, MPPSC, RPSC, etc. Vajiram and Ravi provides best current affairs which are very relevant for UPSC IAS Prelims & Mains point of view. Vajiram and Ravi Daily Current Affairs keep you updated with national and international current events. This helps you to co-relate current affairs with your subjects topics. Today on January 13, 2023 almost all important current affairs topics will be covered under Vajiram and Ravi Daily Current Affairs section.

Page Contents

#1. Who among the following will organize the first ever Formula E World Championship race?

A. Ahmedabad

B. Hyderabad

C. Chennai

D. Mumbai

Show Answer

Answer: Option B

Description:

Hyderabad is set to host the Formula E World Championship race for the first time.

Vajiram & Ravi Notes

34 Yellow Books To Help You Succeed!

Get Vajiram & Ravi notes 34 yellow books latest for UPSC IAS Prelims plus Mains preparation.

  • Covers Complete Syllabus
  • Latest Edition
  • For Prelims Plus Mains
vajiram-ravi-notes

#2. Who announced retirement from professional tennis?

A. Salsa Aher

B. Nirupama Sanjeev

C. Rushmi Chakraborty

D. Shania Mirza

Show Answer

Correct Answer: D
Notes:

Sania Mirza has announced her retirement from professional tennis.

#3. In which city will the Government of India host the two-day “Voice of Global South Summit”?

A. Patna

B. Surat

C. Rohtak

D. New Delhi

Show Answer

Correct Answer: D

Notes:

The Government of India will host the two-day Voice of the Global South Summit in New Delhi.

#4. CM Patnaik inaugurated the Birsa Munda Hockey Stadium in which state?

A. Gujarat

B. Rajasthan

C. Odisha

D. Nagaland

Show Answer

Answer: C

Notes:

Odisha CM Patnaik inaugurated Birsa Munda Hockey Stadium.

#5. Which country overtook Japan as the 3rd largest auto market in the world?

A. India

B. America

C. Australia

D. Israel

Show Answer

Correct Answer: A
Notes:

India overtook Japan to become the 3rd largest auto market in the world.

#6. From which country did the world’s first beeswax vaccine make news?

A. India

B. America

C. Australia

D. Israel

Show Answer

Correct Answer: B

Notes:

The world’s first vaccine against bees was developed in the United States. The U.S. Department of Agriculture (USDA) has conditionally licensed a vaccine developed by Dalan Animal Health, a U.S. biotech company, to help protect honeybees from American foulbrood disease.

#7. Caste and Economic Census-2023 was recently launched in which state?

A. Nagaland

B. Karnataka

C. Punjab

D. Bihar

Show Answer

Correct Answer: D
Notes:

Caste and Economic Census-2023 has recently been launched in Bihar.

#8. In which city did the three-day 17th Pravasi Bhartiya Divas Conference start?

A. Patna

B. Indore

C. Rohtak

D. New Delhi

Show Answer

Answer: B

Note:

 The three-day 17th Pravasi Bhartiya Diwas Conference started on January 8 in Indore, Madhya Pradesh.

#9. In which country was Kevin McCarthy appointed Speaker of the House of Representatives, the lower house of parliament?

A. India

B. America

C. Australia

D. Israel

Show Answer

Answer: B

Note:

Kevin McCarthy was appointed Speaker of the House of Representatives, the lower house of the U.S. Parliament.

#10. The two-phase Caste and Economic Census-2023 was launched in which state?

A. Nagaland

B. Karnataka

C. Punjab

D. Bihar

Show Answer

Answer: D

Note:

The two-phase Caste and Economic Census-2023 started in Bihar on January

#11. Who won the Best Director award at the New York Film Critics Circle?

A. SS Rajamouli

B. Rajkumar Hiranishi

C. Karan Johar

D. Vishal Bhardwaj

Show Answer

Answer: A

Note:

S.S. Rajamouli won the Best Director award at the New York Film Critics Circle.

#12. Which state health department has issued a warning after confirmed cases of avian flu in multiple districts?

A. Nagaland

B. Kerala

C. Punjab

D. Bihar

Show Answer

Correct Answer: B

Notes:

The Kerala health department has asked people to take precautions as cases of avian flu have been confirmed in several districts.

#13. By what percentage did the cases of malaria decrease in the country between 2007 and 2022?

A. 99.2

B. 98.7

C. 78.4

D. 95.9

Show Answer

Answer: B

Note:

Between 2007 and 2022, the number of cases of malaria in the country decreased by 98.7%.

#14. Surinder Chawla has been appointed as the new CEO of Paytm Bank by whom?

A. RBI

B. SBI

C. PNB

D. BOB

Show Answer

Answer: A

Description:

RBI has appointed Surinder Chawla as the new CEO of Paytm Bank.

#15. Which country will host the ‘Voice of the Global South Summit’?

A. Iran

B. India

C. France

D. Canada

Show Answer

Answer: Option B

Description:

India to host the Voice of the Global South Summit.

#16. Which country is planning to send 159 containers of ammunition to Ukraine?

[A] Indonesia.

[B] Philippines.

[C] Pakistan.

[D] Japan.

Show Answer

Correct Answer: C

Notes:

Pakistan plans to send 159 warheads to Ukraine.

#17. In which state will the International Kite Festival 2023 be held from January 8 to 14?

A. Gujarat

B. Kerala

C. Punjab

D. Bihar

Show Answer

Answer: Option A

Description:

The International Kite Festival 2023 will be held in Gujarat from January 8 to 14.

#18. Who among the following was elected as the Chairman of All India Gem & Jewelery Domestic Council (GJC)?

A. Priyank Malhotra

B. Saiyam Mehra

C. Sanjeev Joshi

D. Pritam Sharma

Show Answer

Answer: Option B

Description:

Saiyam Mehra has been appointed as the Chairman of the All India Gem and Jewelery Domestic Council (GJC).

#19. In which city will the first G20 summit be held on January 31?

A. Puducherry

B. Indore

C. Rohtak

D. New Delhi

Show Answer

Answer: Option A

Note:

The first G20 summit will be held in Puducherry on January 31.

#20. In which country was Kevin McCarthy elected as the new Speaker of the House of Representatives?

[A] Indonesia.

[B] Philippines.

[C] Pakistan.

[D] USA.

Show Answer

Answer: Option D

Note:

Kevin McCarthy was named the new Speaker of the U.S. House of Representatives.

#21. Which institution launched ‘portal for mapping of industrial units and laboratories’?

[A] DPIT

[B] B.I.S

[C] FICI

[D] Policy Commission.

Show Answer

Answer: Option B

Note:

The Bureau of Indian Standards (BIS) launched its portal for mapping of industrial units and laboratories on its 76th Foundation Day.

The Ministry of Commerce and Industry has also launched Standards Clubs, Standard National Action Plan (SNAP) 2022-27, Revised National Building Code of India (NBC 2016) and National Electrical Code of India 2023 in schools .

#22. Who publishes the Food Price Index (FFPI)?

[A] UNICEF

[B] FAO

[C] IMF

[D] World Bank.

Show Answer

Answer: Option B

Note:

The UN agency, Food and Agricultural Organization (FAO), released its latest Food Price Index (FFPI), which measures monthly cereals, vegetable oils, dairy, meat and international prices of sugar.

#23. Which Indian state introduced caste-based census?

[A] Bihar.

[B] Assam.

[C] West Bengal.

[D] Jharkhand.

Show Answer

Correct Answer: A

Notes:

The first phase of the caste-based census has been launched in Bihar, which will count all households in the state.

The Bihar Cabinet on June 2, 2022 decided to conduct a caste-based census in the state. Religious groups and Scheduled Castes (SCs) and Scheduled Tribes (STs) are counted in the decennial census conducted by the central government.

#24. Who won UN-Habitat’s World Habitat Award 2023 for the JAGA mission?

[A] Kolkata.

[B] Tamil Nadu.

[C] Odisha.

[D] Rajasthan.

Show Answer

Answer: Option C

Note:

Odisha has received the UN-Habitat World Habitat Award 2023 for the state’s Jaga Mission. The Jaga Mission is the world’s largest land titling and slum upgradation program and aims to empower the lives of people living in slums.

Odisha is implementing the Jaga Mission to upgrade all 2,919 slums in the state. In the last five years of the initiative, 175,000 households have been provided with land tenure security.

#25. Which Indian public sector bank got RBI’s approval to maintain special rupee vostro accounts of three banks from Sri Lanka?

[A] State Bank of India.

[B] Canara Bank.

[C] Indian Bank.

[D] Punjab National Bank.

Show Answer

Answer: Option C

Notes:

Indian Bank has received Reserve Bank of India (RBI) regulatory approval to maintain special rupee vostro accounts of three banks from Sri Lanka.

A Vostro account in local currency will allow Sri Lanka to import from India, as the country faces its worst forex crunch.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart
error: Copying Not Allowed !!
Scroll to Top