Vajiram and Ravi Current Affairs: January 14-15, 2023

Vajiram and Ravi Daily Current Affairs

Vajiram and Ravi Current Affairs: January 14-15, 2023. These current affairs are very useful for UPSC IAS, SSC CGL, State PCS/PSC, UPPSC, MPPSC, RPSC, etc. Vajiram and Ravi provides best current affairs which are very relevant for UPSC IAS Prelims & Mains point of view. Vajiram and Ravi Daily Current Affairs keep you updated with national and international current events. This helps you to co-relate current affairs with your subjects topics. Today on January 14-15, 2023 almost all important current affairs topics will be covered under Vajiram and Ravi Daily Current Affairs section.

#1. Where Military Tattoo & Tribal Dance Festival-2023 was held in New Delhi?

A. Talkatora Indoor Stadium

B. Jawaharlal Nehru Stadium

C. Chhatrasal Stadium

D. Arun Jaitley Stadium

Show Answer

Answer: Option B

Description:

Military Tattoo & Tribal Dance Festival 2023 was held at Jawaharlal Nehru Stadium, New Delhi.

Vajiram & Ravi Notes

34 Yellow Books To Help You Succeed!

Get Vajiram & Ravi notes 34 yellow books latest for UPSC IAS Prelims plus Mains preparation.

  • Covers Complete Syllabus
  • Latest Edition
  • For Prelims Plus Mains
vajiram-ravi-notes

#2. Manpreet Monika Singh of Indian origin became the first female Sikh judge in which country?

A. Ukraine

B. UAE

C. U.S.A

D. UK

Show Answer

Correct Answer: C
Notes:

Manpreet Monica Singh of Indian origin has become the first female Sikh judge in the United States.

#3. The Marging Polo statue was unveiled by Home Minister Amit Shah in which state?

A. Manipur.

B. Mizoram

C. Maharashtra

D. Meghalaya

Show Answer

Correct Answer: A

Notes:

In Manipur, Home Minister Amit Shah inaugurated the statue of Marging Polo.

#4. Former Governor of which state Keshari Nath Tripathi passed away?

A. Assam

B. West Bengal

C. Karnataka

D. Rajasthan

Show Answer

Answer: B

Notes:

Former West Bengal Governor Keshari Nath Tripathi has passed away.

#5. Which state celebrated the traditional ‘cherchera’ festival?

A. Uttarakhand

B. Maharashtra

C. Chhattisgarh

D. Nagaland

Show Answer

Correct Answer: C
Notes:

The traditional ‘Cherchera’ festival was celebrated in Chhattisgarh.

#6. In which city was the world’s first museum of plant manuscripts established?

A. Thiruvananthapuram.

B. Kozhikode.

C. Kasragod.

D. Thrissur.

Show Answer

Correct Answer: A

Notes:

The world’s first museum of plant manuscripts was established in Thiruvananthapuram, Kerala.

#7. Which institution is preparing to issue green bonds in two tranches of Rs 8,000 crore each?

A. ICICI

B. Reserve Bank of India (RBI)

C. State Bank of India (SBI)

D. Bank of Baroda (BOB)

Show Answer

Correct Answer: B
Notes:

The Reserve Bank of India (RBI) is set to issue green bonds in two tranches of Rs 8,000 crore each.

#8. Who was the fastest player to reach 1,500 runs in T20I?

A. Gautam Gambhir.

B. Shikhar Dhawan.

C. Suryakumar Yadav.

D. Jasprit Bumrah.

Show Answer

Answer: C

Note:

Suryakumar Yadav became the fastest player to reach 1,500 runs in T20Is.

#9. In which city did director Aparna Sen receive a lifetime achievement award at a film festival?

A. Mumbai

B. Jaipur.

C. Chennai.

D. Pune.

Show Answer

Answer: B

Note:

Director Aparna Sen won a Lifetime Achievement Award at the Jaipur Film Festival.

#10. Who won the 2022 Digital India Awards?

A. India

B. Italy

C. Israel

D. Iran

Show Answer

Answer: A

Note:

The President of India presented the 2022 Digital India Awards.

#11. How many monuments in India are centrally protected by the Archaeological Survey of India (ASI)?

A. 3500

B. 4578

C. 1500

D. 3693

Show Answer

Answer: D

Note:

There are 3,693 monuments in India that are centrally protected by the Archaeological Survey of India (ASI).

#12. Which state was the first in the country to fully adopt digital banking?

A. Odisha.

B. Kerala

C. Rajasthan

 D. Goa

Show Answer

Correct Answer: B

Notes:

Kerala became the first state in the country to fully adopt digital banking.

#13. Which institution published ‘Rural Health Statistics Report’?

[A] Policy Commission.

[B] Ministry of Health and Family Welfare.

[C] MS

[D] I.M.A

Show Answer

Answer: B

Note:

The Rural Health Statistics report was recently released by the Union Ministry of Health and Family Welfare.

The report shows that there is a shortage of more than 80% of the required surgeons and paediatricians in 6,064 community health centers (CHCs) across the country. CHCs are block-level health facilities with 30 beds that have to provide basic care related to surgery, gynecology, paediatrics and general medicine.

#14. Which public sector bank partnered with ‘Garuda Aerospace’ under Kisan Pushpak scheme?

[A] Canara Bank.

[B] State Bank of India.

[C] Union Bank of India.

[D] Punjab National Bank.

Show Answer

Answer: C

Description:

Chennai-based drone startup Garuda Aerospace has partnered with Union Bank of India as 150 Garuda AgriKisan drones have received loan sanction under the Kisan Pushpak scheme.

The drone loan will help farmers digitize land record operations to produce crops, and spray fertilizers, chemicals and pesticides. The Agricultural Infrastructure Fund Scheme is investing in 150 drone applications that will benefit the farming community and develop 150 skilled pilots who will be engaged to become entrepreneurs.

#15. Which state/UT has suggested to the Center to grant “migrated minority” status?

[A] Punjab.

[B] Delhi.

[C] Jammu and Kashmir.

[D] Assam

Show Answer

Answer: Option B

Description:

The Delhi government has suggested that the Center may grant “migrated minority” status to Hindus who have migrated to the national capital from places like Jammu & Kashmir or Ladakh, where they are religious minorities.

This is part of the views collected by the Center from 24 states on whether the Union or concerned states should recognize and notify religious and linguistic minority communities.  The Center submitted the affidavit to the Supreme Court.

#16. The ‘pineapple express’ phenomenon seen in the news is associated with which field?

[A] Louvre.

[B] Transportation.

[C] Meteorology.

[D] Tourism.

Show Answer

Correct Answer: C

Notes:

California and other parts of the West Coast have been affected by atmospheric rivers, which are long, narrow valleys in the atmosphere that transport much of the water vapor across the tropics.

Atmospheric currents are called the ‘pineapple express’ when they originate near Hawaii as they flow towards the west coast of the US.  This is a common atmospheric phenomenon similar to a conveyor belt for dust.

#17. In which state is Vidisha the first district to deploy new 5G use cases?

[A] Odisha.

[B] Madhya Pradesh

[C] West Bengal.

[D] Assam

Show Answer

Answer: Option B

Description:

Vidisha, an aspirational district in Madhya Pradesh, became the first district in India for on-ground deployment of new 5G use cases offered by startups.

It is a joint initiative of Bidisha District Administration and Center for Development of Telematics (C-DOT), Department of Telecommunications (DOT). Pioneering ‘5G Use Case Promotional Pilot’ for Deployment of 5G/4G/IoT Innovative Solutions for Startups & SMEs at Vidisha.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart
error: Copying Not Allowed !!
Scroll to Top