Vajiram and Ravi Current Affairs: January 16-17, 2023

Vajiram and Ravi Daily Current Affairs

Vajiram and Ravi Current Affairs: January 16-17, 2023. These current affairs are very useful for UPSC IAS, SSC CGL, State PCS/PSC, UPPSC, MPPSC, RPSC, etc. Vajiram and Ravi provides best current affairs which are very relevant for UPSC IAS Prelims & Mains point of view. Vajiram and Ravi Daily Current Affairs keep you updated with national and international current events. This helps you to co-relate current affairs with your subjects topics. Today on January 16-17, 2023 almost all important current affairs topics will be covered under Vajiram and Ravi Daily Current Affairs section.

Page Contents

#1. Who published new country-specific standards for the manufacture of digital television receivers?

A. Bureau of Indian Standards (BIS).

B. Indian Council of Medical Research (ICMR)

C. International Fair Association (IFA).

D. Indian Standards Institute (ISI)

Show Answer

Answer: Option A

Description:

The Bureau of Indian Standards (BIS) has released new country-specific standards for the manufacture of digital television receivers.

Vajiram & Ravi Notes

34 Yellow Books To Help You Succeed!

Get Vajiram & Ravi notes 34 yellow books latest for UPSC IAS Prelims plus Mains preparation.

  • Covers Complete Syllabus
  • Latest Edition
  • For Prelims Plus Mains
vajiram-ravi-notes

#2. Which state did CM MK Stalin launch Start-UpTN Global Tamil Angels Platform, a fundraising platform for the Tamil Diaspora?

A. Kerala

B. Tamil Nadu

C. Uttarakhand

D. Maharashtra

Show Answer

Correct Answer: B
Notes:

Tamil Nadu CMMK Stalin launched the start-up TN Global Tamil Angels Platform, an investment platform for the Tamil Diaspora.

#3. Which cricketer has been signed by ICICI Prudential Life Insurance for “360 Degree Financial Protection Campaign”?

A. Virat Kohli

B. MS Dhoni has MS

C. Surya Kumar Yadav.

D. Gautam Gambhir.

Show Answer

Correct Answer: C

Notes:

Cricketer Surya Kumar Yadav has been signed by ICICI Prudential Life Insurance for its “360-degree financial protection campaign”.

#4. Who won the Adelaide International 2023?

A. Novak Djokovic.

B. Serena Williams.

C. Roger Federalena M

D. Sebastian Corda.

Show Answer

Answer: A

Notes:

Novak Djokovic beat American Sebastian Corr 6-7 (8), 7-6 (3), 6-4 at the Adelaide International

#5. How much did Canara Bank-led lenders receive as part of their dues from Infrastructure Leasing & Financial Services (IL&FS)?

A. 1,899 crore.

B. 1,300 crore.

C. 1200 crore.

D. 1,350 crore.

Show Answer

Correct Answer: B
Notes:

Lenders, led by Canara Bank, received close to Rs 1,300 crore as part of their money from Infrastructure Leasing & Financial Services (IL&FS).

#6. Which country’s president visited the U.S-Mexico border for the first time since taking office?

A. U.S.A

B. Uganda.

C. Finland

D. France

Show Answer

Correct Answer: A

Notes:

U.S. President Biden visited the U.S-Mexico border for the first time since taking office.

#7. Who won the girls U-15 squash title at the British Junior Open tournament in Birmingham?

A. Anand Patel

B. Neha Singh

C. Anahat Singh

D. Ravi Dubey.

Show Answer

Correct Answer: C
Notes:

Anahat Singh won the girls U-15 squash title at the British Junior Open tournament in Birmingham.

#8. In which city will the first education group of G20 countries meet?

A. Ajmer.

B. Bikaner.

C. Chennai.

D. Ahmedabad

Show Answer

Answer: C

Note:

The first education group of G-20 countries will meet in Chennai.

#9. The town of Joshimath is declared a disaster area in which state?

A. Uttarakhand

B. Tamil Nadu.

C. Chhattisgarh

D. Gujarat

Show Answer

Answer: A

Note:

Joshimath town in Uttarakhand has been declared a disaster prone area.

#10. In which city did inflation rise 4% for the first time since 1982?

A. London

B. Tokyo

C. Hungary

D. Budapest

Show Answer

Answer: B

Note:

Inflation in Tokyo rose to 4% for the first time since 1982.

#11. Which state or union territory imposed a temporary ban on plying BS-II petrol and BS-IV diesel four-wheelers?

A. Delhi

B. Maharashtra

C. Gujarat

D. Chandigarh

Show Answer

Answer: A

Note:

The Delhi government has temporarily banned BS-III petrol and BS-IV diesel four-wheelers in the national capital.

#12. Khelo India National Women’s Kho Kho Leagues in which state?

A. Bihar

B. Haryana

C. Chhattisgarh

D. Punjab

Show Answer

Correct Answer: D

Notes:

Khelo India National Women’s Kho Kho Leagues started in Punjab.

#13. How much are India’s exports with Nepal according to the Union Minister of State for Finance?

A. $14 million.

B. $18 million.

C. $10 million

D. $20 million

Show Answer

Answer: C

Note:

According to the Union Minister of State for Finance, India’s exports to Nepal are less than $10 million.

#14. Which country is preparing to send 159 containers of ammunition to Ukraine?

A. India

B. Pakistan

C. China

D. Nepal

Show Answer

Answer: B

Description:

Pakistan plans to send 159 warheads to Ukraine.

#15. Which country will receive $100 million in flood mitigation and recovery assistance from the USA?

A. Afghanistan

B. Bhutan

C. Nepal

D. Pakistan

Show Answer

Answer: Option D

Description:

From USA Pakistan will get $100 million from USA for flood mitigation and rehabilitation assistance.

#16. In which city will the 83rd All India Presiding Officers (Assembly Speakers) Conference be held?

A. Patna

B. Delhi

C. Jaipur.

D. Faridabad

Show Answer

Correct Answer: C

Notes:

The 83rd All India Presiding Officers (Assembly Speakers) Conference will begin today (January 11) in Jaipur. The two-day conference will be inaugurated by Vice President and Chairman of the Rajya Sabha Jagdeep Dhankhar. The conference will be chaired by Lok Sabha Speaker Om Birla.

#17. Who announced an indicative calendar for the issuance of sovereign green bonds?

A. State Bank of India (SBI)

B. ICICI Bank.

C. Reserve Bank of India (RBI)

D. Punjab National Bank (PNB)

Show Answer

Answer: Option C

Description:

The Reserve Bank of India (RBI) has announced an indicative calendar for the issuance of sovereign green bonds.

#18. Who conducted combat drills around Taiwan for the second time in a month?

A. Cuba

B. Cyprus

C. China

D. Japan

Show Answer

Answer: Option C

Description:

China held combat drills around Taiwan for the second time in a month.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart
error: Copying Not Allowed !!
Scroll to Top