Vajiram and Ravi Current Affairs: January 18-19, 2023

Vajiram and Ravi Daily Current Affairs

Vajiram and Ravi Current Affairs: January 18-19, 2023. These current affairs are very useful for UPSC IAS, SSC CGL, State PCS/PSC, UPPSC, MPPSC, RPSC, etc. Vajiram and Ravi provides best current affairs which are very relevant for UPSC IAS Prelims & Mains point of view. Vajiram and Ravi Daily Current Affairs keep you updated with national and international current events. This helps you to co-relate current affairs with your subjects topics. Today on January 18-19, 2023 almost all important current affairs topics will be covered under Vajiram and Ravi Daily Current Affairs section.

Page Contents

#1. In which state is the historical ritualistic dance Pettathulal (also known as Petta Kettu) performed?

A. Bihar

B. Assam

C. Mizoram

D. Kerala

Show Answer

Answer: Option D

Description:

Pettathulal also known as Petta Kettu is a historical ritualistic dance performed in the state of Kerala.

Vajiram & Ravi Notes

34 Yellow Books To Help You Succeed!

Get Vajiram & Ravi notes 34 yellow books latest for UPSC IAS Prelims plus Mains preparation.

  • Covers Complete Syllabus
  • Latest Edition
  • For Prelims Plus Mains
vajiram-ravi-notes

#2. With which country did India sign an MOU to enhance cooperation in training of diplomats?

A. Brazil

B. Panama

C. Switzerland

D. Iran

Show Answer

Correct Answer: B
Notes:

India has signed an MoU with Panama to enhance cooperation in training of diplomats.

#3. In which city was the 83rd All India Presiding Officers Conference opened?

A. Bhopal.

B. Jaipur.

C. Chennai.

D. Ahmedabad

Show Answer

Correct Answer: B

Notes:

The 83rd All India Presiding Officers Conference kicked off in Jaipur.

#4. Who won the UN-Habitat World Habitat Award 2023 for the Jaga Mission?

A. Kolkata

B. Tamil Nadu.

C. Odisha.

D. Rajasthan

Show Answer

Answer: C

Notes:

Odisha has received the UN-Habitat World Habitat Award 2023 for the state’s Jaga Mission initiative.

#5. What percentage of global fuel demand will India contribute by 2040, the Center has announced?

A. 20

B. 25

C. 30

D. 35

Show Answer

Correct Answer: B
Notes:

The Center has announced that India will contribute 25% of global fuel demand by 2040

#6. Top Indian javelin thrower Shivpal Singh hails from which state?

A. Middle East

B. Kerala

C. Rajasthan

D. Uttar Pradesh

Show Answer

Correct Answer: D

Notes:

Top Indian javelin thrower Shivpal Singh, whose ban was reduced from four years to one year, hails from Uttar Pradesh.

#7. Which institution launched the ‘Portal for Mapping of Industrial Units and Laboratories’?

A. P.I.T

B. B.I.S

C. F.I.C

D. Policy Commission.

Show Answer

Correct Answer: B
Notes:

The Bureau of Indian Standards (BIS) has launched the ‘Portal for Mapping of Industrial Units and Laboratories’

#8. The 28th edition of Sarang, India’s largest student-run festival, will be held in which of the following IITs?

A. IIT Madras.

B. IIT Bombay.

C. IIT Delhi

D. IIT Kanpur

Show Answer

Answer: A

Note:

The 28th edition of Sarang, India’s largest student-run festival, will be held from January 11, 2023 at IIT Madras.

#9. Parasuram Kund Festival was inaugurated in which state?

A. Kolkata

B. Tamil Nadu.

C. Arunachal Pradesh

D. Rajasthan

Show Answer

Answer: C

Note:

 The Parashuram Kund Festival was inaugurated in Arunachal Pradesh.

#10. Who have signed up as brand ambassadors for Mohe?

A. Kiara Advani

B. Vani Kapoor.

C. Smriti Mandhana.

D. Neeraj Chopra.

Show Answer

Answer: A

Note:

Kiara Advani has been signed as the brand ambassador of Mohei.

#11. In which city will the 14th edition of the World Spice Congress (WSC) be held?

A. Bhopal.

B. Mumbai

C. Chennai.

D. Ahmedabad

Show Answer

Answer: B

Note:

The 14th edition of the World Spice Congress (WSC) will be held in Mumbai, Maharashtra.

#12. Which Indian state introduced a caste-based census?

A. Bihar

B. Tamil Nadu.

C. Arunachal Pradesh

D. Rajasthan

Show Answer

Correct Answer: A

Notes:

The Indian state, Bihar introduced a caste-based census.

#13. Which organization publishes the Food Price Index (FFPI)?

A. UNICEF

B. FAO

C. IMF

D. World Bank

Show Answer

Answer: B

Note:

The UN agency Food and Agriculture Organization (FAO) publishes the Food Price Index (FFPI).

#14. Who composed the Golden Globe Award winning song “Natu Natu” from the movie RRR?

A. Rahul Shipligunj.

B. Chandrabose.

C. A.R. Rahman.

D. M.M. Kiravani.

Show Answer

Answer: D

Description:

M.M. Kiravani’s Golden Globe Award-winning song “Natu Natu” was released by R.R.R.

#15. DRDO successfully test-fired short-range ballistic missile Prithvi II in which state?

A. Bihar

B. Tamil Nadu.

C. Arunachal Pradesh

D. Odisha

Show Answer

Answer: Option D

Description:

The DRDO successfully test-launched the short-range ballistic missile Prithvi II in the state of Odisha.

#16. Which is the most polluted city in India according to CPCB report?

A. Bhopal.

B. Mumbai

C. Delhi

D. Ahmedabad

Show Answer

Correct Answer: C

Notes:

According to the CPCB report, Delhi is the most polluted city in India.

#17. Who publishes the Global Risks Report 2023?

A. International Monetary Fund.

B. World Bank

C. Asian Development Bank.

D. World Economic Forum.

Show Answer

Answer: Option D

Description:

The Global Risks Report 2023 is an annual report published by the World Economic Forum.

#18. Did the Indian public sector bank get RBI approval to maintain special rupee vostro accounts of three banks from Sri Lanka?

A. State Bank of India.

B. Canara Bank

C. Indian Bank

D. Punjab National Bank

Show Answer

Answer: Option C

Description:

Indian Bank has received RBI from Sri Lanka to hold special rupee vostro accounts of three banks.

#19. How many times will India send three people deep under the Samudrayan mission?

A. 4000

B. 5000

C. 6000

D. 7000

Show Answer

Answer: Option C

Note:

Under the Samudrayan Mission, India will send three people to 6,000 meters above sea level.

#20. Which of the following aspirational districts was the first district in India for on-ground deployment of new 5G use cases offered by startups?

A. Barpeta.

B. Purnia.

C. Dumka.

D. Vidisha.

Show Answer

Answer: Option D

Note:

Vidisha, an aspirational district, became the first district in India for on-ground deployment of new 5G use cases offered by startups.

#21. The Supreme Court recently struck down an income tax provision which exempted women in which state?

A. Bihar

B. Tamil Nadu.

C. Arunachal Pradesh

D. Sikkim

Show Answer

Answer: Option D

Note:

The Supreme Court recently struck down an income tax provision which denied exemption to Sikkimese women married to non-Sikkimese women.

Section 10 (26AAA) of the Income Tax Act, 1961 excluded Sikkimese women married to a non-Sikkimese woman after April 1, 2008 from exemption under the Act. The Top Court observed that the section is totally discriminatory and violative of Articles 14, 15 and 21 of the Constitution of India.

#22. In which state is the Buxawaha mine seen in the news?

A. Bihar

B. Tamil Nadu.

C. Arunachal Pradesh

D. Madhya Pradesh

Show Answer

Answer: Option D

Note:

Essel Mining and Industries Limited (EMIL), a subsidiary of the Aditya Birla group, is trying to operationalize a major diamond project in Madhya Pradesh. There are protests about humanity’s vulnerability, environmental damage, loss of habitat.

The mine is located inside a forest in Bakshawaha, 200 km from Sanchi in Madhya Pradesh. Madhya Pradesh accounts for about 90% of the total diamond resources in the country. Andhra Pradesh and Chhattisgarh are other diamond producing states.

#23. India’s first 3X platform wind turbine generators (WTG) were installed in which state?

A. Karnataka

B. Tamil Nadu.

C. Arunachal Pradesh

D. Odisha

Show Answer

Correct Answer: A

Notes:

Renew Power has installed India’s first 3X Platform Wind Turbine Generators (WTGs) in Gadag, Karnataka.

The new wind turbine generators will form part of the country’s first ‘round the clock’ renewable energy project, which combines wind, solar and a battery energy storage system (BESS). The project will generate energy to power more than 1 million Indian households annually.

#24. After Chhattisgarh, Rajasthan and Punjab, which state recently revamped the old pension scheme (OPS) for government employees?

A. Himachal Pradesh

B. Tamil Nadu.

C. Arunachal Pradesh

D. Odisha

Show Answer

Answer: Option A

Note:

The Himachal Pradesh government decided to revive the Old Pension Scheme (OPS) for government employees covered under the National Pension System (NPS).

Earlier, Chhattisgarh, Rajasthan and Punjab had also introduced the Old Pension Scheme (OPS). The decision will benefit more than 1.36 lakh NPS workers in the state. A Cabinet sub-committee has been formed to implement the payment of Rs 1,500 to women aged 18 to

#25. What is the name of the longest river cruise in the world flagged off by the Prime Minister?

A. M. V. Ganga Vilas.

B. M. V. Bharat Vilas.

C. M. V. Gangan.

D. M. V. Uttrayan.

Show Answer

Answer: Option A

Notes:

Prime Minister Narendra Modi inaugurated the world’s longest river cruise ‘MV’ in Varanasi.

The cruise will set sail from Varanasi and will reach Dibrugarh in Assam via Bangladesh after traveling around 3,200 km in 51 days. The Prime Minister also inaugurated the ‘Tent City’ on the banks of the Ganges River in Varanasi through video conferencing.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart
error: Copying Not Allowed !!
Scroll to Top