Vajiram and Ravi Current Affairs: January 20, 2023

Vajiram and Ravi Daily Current Affairs

Vajiram and Ravi Current Affairs: January 20, 2023. These current affairs are very useful for UPSC IAS, SSC CGL, State PCS/PSC, UPPSC, MPPSC, RPSC, etc. Vajiram and Ravi provides best current affairs which are very relevant for UPSC IAS Prelims & Mains point of view. Vajiram and Ravi Daily Current Affairs keep you updated with national and international current events. This helps you to co-relate current affairs with your subjects topics. Today on January 20, 2023 almost all important current affairs topics will be covered under Vajiram and Ravi Daily Current Affairs section.

Page Contents

#1. Who was the last king of Greece to die recently and the gold medalist at the 1960 Olympics?

A. King Paul III.

B. Constantine the Great

C. King Paul

D. Constantine II

Show Answer

Answer: Option D

Description:

Constantine II, the last king of Greece and gold medalist at the 1960 Olympics, died recently.

Vajiram & Ravi Notes

34 Yellow Books To Help You Succeed!

Get Vajiram & Ravi notes 34 yellow books latest for UPSC IAS Prelims plus Mains preparation.

  • Covers Complete Syllabus
  • Latest Edition
  • For Prelims Plus Mains
vajiram-ravi-notes

#2. Who has been named to lead the upcoming United Nations climate negotiations?

A. Saudi Arabia

B. Bahrain

C. UAE

D. Oman

Show Answer

Correct Answer: C
Notes:

The United Arab Emirates has named Sultan Al-Jaber as the head of the upcoming United Nations climate negotiations in Dubai.

#3. The Defense Acquisition Council (DAC) recently approved Acceptance of Necessity (AON) for three capital acquisitions, what is the cost of the proposal?

A. 3,996 crore.

B. 4,276 crore.

C. 6,876 crore.

D. 7,576 crore.

Show Answer

Correct Answer: B

Notes:

Recently, the Defense Acquisition Council (DAC) approved Acceptance of Necessity (AON) for three capital acquisitions, the proposal worth Rs 4276 crore.

#4. In which city did Union Minister Sonowal and Tripura CM inaugurate the School of Logistics, Waterways, and Communication?

A. Guam

B. Shillong

C. Agartala.

D. Itanagar

Show Answer

Answer: C

Notes:

Union Minister Sonowal and Tripura CM inaugurated the School of Logistics, Waterways, and Communication in Agartala.

#5. In January 2023, Prince Harry, Duke of Sussex, published one of his memoirs, “Spare.” Who helped him write this book?

A. Daniel Ranieri.

B. William Monahan.

C. Rod Lurie.

D. J. R. Moering

Show Answer

Correct Answer: D
Notes:

Prince Harry, Duke of Sussex is published in January 2023. The book is written with the assistance of J.R. Moering.

#6. Which company developed India’s first 5G-enabled drone?

A. Skylark drones.

B. Teja Aerospace and Dynamics.

C. IG drones.

D. Garuda Aerospace.

Show Answer

Correct Answer: C

Notes:

IG Drones introduced India’s first 5G-enabled drone.

#7.  In which city will the Grand Cultural Event Sur Sarita-Symphony of Ganges be held?

A. Bhopal.

B. Pune.

C. Varanasi.

D. Haridwar.

Show Answer

Correct Answer: C
Notes:

The Grand Cultural Event Sur Sarita-Symphony of Ganga will be held in Varanasi.

#8. Who was recently hired as NASA’s new chief technologist?

A. C. Charnia.

B. Bhavay Lal

C. Kamlesh Lulla.

D. Meyya Meyyappan.

Show Answer

Answer: A

Note:

A.C. Charnia was recently appointed NASA’s new chief technologist.

#9. Whose birthday is National Youth Day celebrated?

A. Swami Vivekananda.

B. Bhagat Singh the

C. Rabindranath Tagore.

D. Jawaharlal Nehru.

Show Answer

Answer: A

Note:

National Youth Day is celebrated to commemorate the birth anniversary of Swami Vivekananda.

#10. ‘Kumarakom and Beypore’ selected under Swadesh Darshan 2.0 scheme are located in which state?

A. Tamil Nadu.

B. Kerala

C. Rajasthan

D. Haryana

Show Answer

Answer: B

Note:

The ‘Kumarakom and Baypore’ selected under the Swadesh Darshan 2.0 scheme are located in Kerala.

#11. NASA’s Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) recently discovered an Earth-sized rocky planet?

A. TOI 700 b

B. TOI 700 e

C. TOI 700 c

D. TOI 700 d

Show Answer

Answer: B

Note:

An Earth-sized rocky planet, TOI 700 E, was recently discovered by NASA’s Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS).

#12. Which country announced in January 2022 that it will recognize Punjabi as a language for its school children?

A. Malaysia

B. Australia

C. New Zealand

D. Indonesia

Show Answer

Correct Answer: B

Notes:

In January 2022, the Australian government announced that it would recognize Punjabi as a language for its school students.

#13. ‘Centralized Receipt and Processing Center (CRPC)’ and ‘Integrated Ombudsman Scheme’ are associated with which government scheme?

A. Digital India.

B. Make in India.

C. Prime Minister Crop Insurance Scheme.

D. Prime Minister Jan Dhan Yojana.

Show Answer

Answer: D

Note:

The Centralized Receipt and Processing Center (CRPC) and the Integrated Ombudsman Scheme are linked to the Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana initiative of the government.

#14. Where does India rank in the 2023 Henley Passport Index?

A. 80th

B. 81st

C. 84th

D. 85th

Show Answer

Answer: D

Description:

For 2023, India ranked 85th in the Henley Passport Index.

#15. In which state entered the Guinness Book of World Records with 4,500 penalty kicks in 12 hours in January 2023?

A. Kerala

B. Tamil Nadu.

C. Arunachal Pradesh

D. Odisha

Show Answer

Answer: Option A

Description:

Kerala placed itself in the Guinness Book of World Records, taking 4,500 penalty kicks in 12 hours in the Dream Goal penalty shootout at the Paynad Stadium in Malappuram district on January 10, 2023. Former Indian footballer U Sarfali… the first kick at 7.38 am, while the last The kick was received by Minister of State for Youth Affairs and Sports V Abdurahiman at 7.38pm.

#16. Who introduced a new system for measuring and grading hospital performance under ABPM-JAY?

A. Policy Commission.

B. National Health Authority (NHA).

C. National Statistical Office (NSO).

D. Indian Medical Association (IMA)

Show Answer

Correct Answer: B

Notes:

The National Health Authority (NHA) has launched a new system for monitoring and grading hospital performance under the ABPM-JAY.

#17. The fast patrol vessel (FPV) Indian Coast Guard (ICG) ship ‘Kamala Devi’ was commissioned on January 12, 2023 in Kolkata. Which of the following was built?

A. Mazagon Dock Shipwrights.

B. Cochin Shipyard.

C. Mishra Metal Corporation.

D. Garden Reach Shipbuilders & Engineers Limited

Show Answer

Answer: Option D

Description:

The fast patrol vessel (FPV) Indian Coast Guard (ICG) ship ‘Kamala Devi’ was commissioned on January 12, 2023 in Kolkata. It was built by Garden Reach Shipbuilders and Engineers Limited.

#18. Who won the Best Digital Channel/Platform Implementation: Best Project Implementation’ at the IBSI Global FinTech Innovation Awards 2022 with Clefin Technologies?

A. City Union Bank Limited.

B. Bandhan Bank Limited.

C. Dhanalakshmi Bank Limited.

D. IDFC First Bank Limited.

Show Answer

Answer: Option B

Description:

Bandhan Bank Limited along with Clefin Technologies won the Best Digital Channel/Platform Implementation: Best Project Implementation award at the IBSI Global Fintech Innovation Awards

#19. Sharad Yadav passed away on 12 January 2023 at the age of 75. What field was he known for?

A. Acting

B. Politics.

C. law

D. cricket.

Show Answer

Answer: Option B

Note:

Former Union Minister and Janata Dal (RJD) leader Sharad Yadav passed away on January 12, 2023 at the age of 75.

#20. Hockey India has launched a new Metaverse product ‘Hockeyverse’ for the live broadcast of the Men’s World Cup from January 13-29, in which city?

A. Sambalpur and Cuttack.

B. Sambalpur and Rourkela.

C. Bhubaneswar and Cuttack.

D. Bhubaneswar and Rourkela.

Show Answer

Answer: Option D

Note:

Hockey India has launched its new Metaverse product ‘Hockeyverse’ for the live broadcast of the Men’s World Cup to be held in Bhubaneswar and Rourkela from January 13-29, 2023

#21. Which State/UT is the ‘Cyber ​​Congress Initiative’?

A. Telangana

B. Tamil Nadu.

C. Arunachal Pradesh

D. Sikkim

Show Answer

Answer: Option A

Note:

Women Safety Wing of Telangana Police recently launched ‘Cyber ​​Congress Initiative’. It aims to train, empower and equip younger generations with the knowledge and skills needed to protect themselves and their communities from cyber crimes.

The students are being trained to become ‘cyber ambassadors’ in the region.

#22. Which industry is the FPGA associated with recently seen in the news?

A. Electronics.

B. Economics.

C. Sports.

D. Business.

Show Answer

Answer: Option A

Note:

Field-programmable gate arrays (FPGAs) are reprogrammable chips that are much cheaper than application-specific integrated circuits (ASICs).

They’re in the news because FPGAs are increasingly used in many industries, including self-driving cars and the space industry.

#23. Which institution released the report ‘Survival of the Richest’?

A. World Economic Forum.

B. Oxfam International.

C. Policy Commission.

D. Reserve Bank of India.

Show Answer

Correct Answer: B

Notes:

A new study entitled ‘Survival of the Richest’ released by Oxfam International on the first day of the World Economic Forum’s annual meeting in Davos.

The report shows that the wealthiest one per cent of India currently owns more than 40 per cent of the country’s total wealth, while the bottom half of the population shares only 3 per cent of the wealth.

#24. ‘Baruna’ is a bilateral naval exercise between India and which country?

A. USA

B. France.

C. UAE

D. Sri Lanka.

Show Answer

Answer: Option B

Note:

The “Baruna” bilateral naval exercise between India and France is being held in the western seaboard.

The exercise began in 1993 and was renamed in 2001. The 21st edition of the exercise will include advanced air defense exercises and other maritime operations. The exercise has been considered a hallmark of the strategic relationship between the countries.

#25. What is the theme of the World Economic Forum 2023 meeting?

A. Co-operation in a fragmented world.

B. Planet People Partnership.

C. Inclusive and sustainable growth.

D. Promote regional trade.

Show Answer

Answer: Option A

Notes:

The World Economic Forum, known for its annual meeting in Davos, Switzerland, is a non-governmental organization founded by economist Klaus Schwab.

The theme of this year’s World Economic Forum is “Cooperation in a Fragmented World”. The Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT) will promote India through three lounges focusing on investment opportunities, sustainability and inclusive approach.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart
error: Copying Not Allowed !!
Scroll to Top