Vajiram and Ravi Current Affairs: January 22, 2023

Vajiram and Ravi Daily Current Affairs

Vajiram and Ravi Current Affairs: January 22, 2023. These current affairs are very useful for UPSC IAS, SSC CGL, State PCS/PSC, UPPSC, MPPSC, RPSC, etc. Vajiram and Ravi provides best current affairs which are very relevant for UPSC IAS Prelims & Mains point of view. Vajiram and Ravi Daily Current Affairs keep you updated with national and international current events. This helps you to co-relate current affairs with your subjects topics. Today on January 22, 2023 almost all important current affairs topics will be covered under Vajiram and Ravi Daily Current Affairs section.

Page Contents

#1. According to the Henley Passport Index 2023, which country has the strongest passport in the world?

A. UK

B. Japan

C. India

D. U.S.A

Show Answer

Answer: Option B

Description:

According to the Henley Passport Index 2023, Japan has the strongest passport in the world.

Vajiram & Ravi Notes

34 Yellow Books To Help You Succeed!

Get Vajiram & Ravi notes 34 yellow books latest for UPSC IAS Prelims plus Mains preparation.

  • Covers Complete Syllabus
  • Latest Edition
  • For Prelims Plus Mains
vajiram-ravi-notes

#2. Who wrote the book ‘Irrfan Khan: A Life in Movies’?

A. Subra Gupta.

B. Aradhana Johari.

C. Sanjeev Sanyal.

D. Vikram Sampath.

Show Answer

Correct Answer: A
Notes:

Subra Gupta is the author of ‘Irrfan Khan: A Life in Movies’.

#3. In which city did Sarbananda Sonowal inaugurate the School of Logistics, Waterways, and Communication?

A. Ahmedabad, Gujarat

B. Chennai, Tamil Nadu

C. Agartala, Tripura

D. Hazira, Gujarat

Show Answer

Correct Answer: C

Notes:

Sarbananda Sonowal inaugurated the School of Logistics, Waterways, and Communication in Agartala, Tripura.

#4. What is the new name of the Integrated Food Security Scheme?

A. Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana

B. Prime Minister Antodaya An Yojana.

C. Prime Minister on Raksha Yojana.

D. Prime Minister’s Development Scheme.

Show Answer

Answer: A

Notes:

The new name of the Integrated Food Security Scheme is Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana.

#5. Who predicted the end of the Ebola outbreak caused by the Sudan Ebola virus in January 2023?

A. Ethiopia

B. Ghana

C. Tanzania

D. Uganda.

Show Answer

Correct Answer: D
Notes:

In January 2023, Uganda declared the end of the Ebola outbreak due to the Sudan Ebola virus.

#6. Lok Sabha Speaker Om Birla will lead a delegation to which countries from January 16 to 21, 2023?

A. Kenya and Libya.

B. Uganda and Libya.

C. Kenya and Tanzania

D. Uganda and Tanzania

Show Answer

Correct Answer: C

Notes:

Lok Sabha Speaker Om Birla will lead a delegation to Kenya and Tanzania from January 16 to 21, 2023.

#7.  Researchers of which institution have developed an AI system called “Sybil” that can effectively predict lung cancer risk?

A. Stanford University.

B. Massachusetts Institute of Technology.

C. Imperial College London.

D. University of Cambridge.

Show Answer

Correct Answer: B
Notes:

Researchers at the Massachusetts Institute of Technology have developed an AI system called “Sybil” that can effectively predict lung cancer risk.

#8. In January 2022, Sonia Guazajara was appointed as the first minister of which country’s new Ministry of Indigenous Peoples?

A. Indonesia

B. Japan

C. Brazil

D. Malaysia

Show Answer

Answer: C

Note:

In January 2022, Sonia Guazajara was appointed the first minister of Brazil’s new Ministry of Indigenous Peoples.

#9. Prime Minister Narendra Modi will flag off the Bande Bharat Express train connecting Secunderabad with which city on 15 January 2023?

A. Visakhapatnam.

B. Kochi.

C. Bangalore

D. Chennai.

Show Answer

Answer: A

Note:

On January 15, 2023, Prime Minister Narendra Modi will flag off the Bande Bharat Express train connecting Secunderabad and Visakhapatnam.

#10. With which country has India agreed to cooperate in the oil and gas sector?

A. England

B. Guyana

C. Italy

D. United States of America

Show Answer

Answer: B

Note:

 India agreed to cooperate with Guyana in the oil and gas sector.

#11. In January 2023, European officials and King Carl XVI Gustaf inaugurated the EU’s first mainland orbital launch complex in which country?

A. Sweden

B. Germany

C. Italy

D. United States of America

Show Answer

Answer: A

Note:

European officials and King Carl XVI Gustaf inaugurated the EU’s first mainland orbital launch complex in January 2023 in Sweden.

#12. Ronald E. Asher passed away in January 2023. He received a gold medal in which year from the Kerala Sahitya Akademi, Trichur?

A. 1979

B. 1983

C. 1987

D. 1991

Show Answer

Correct Answer: B

Notes:

Ronald E. Asher passed away in January 2023. He received a gold medal in 1983 from the Kerala Sahitya Akademi, Trichur.

#13. In which month does the Ministry of Road Transport and Highways celebrate Road Safety Week?

A. November

B. December

C. January

D. February

Show Answer

Answer: C

Note:

The Ministry of Road Transport and Highways celebrates Road Safety Week from January 11 to 17.

#14. Who wins gold at the 23rd National Sky Championships in January 2023?

A. Anahat Singh

B. Dr. Swasti Singh

C. Chahat Aurora.

D. Falak Mumtaz.

Show Answer

Answer: D

Description:

Falak Mumtaz won a gold medal at the 23rd National Sky Championships in January 2023.

#15. In January 2023, how many Indian peacekeepers serving in the United Nations Mission in South Sudan (UNMISS) received the prestigious United Nations Medal for their exceptional service?

A. 789

B. 843

C. 987

D. 1,171

Show Answer

Answer: Option D

Description:

In January 2023, 1,171 Indian peacekeepers serving in the United Nations Mission in South Sudan (UNMISS) received the prestigious United Nations Medal for their outstanding service.

#16. In which country was a new ministry for indigenous people created and Sonia Guazajara appointed as the first minister?

A. Namibia

B. Cambodia

C. Madagascar

D. Brazil

Show Answer

Correct Answer: D

Notes:

A new ministry for indigenous peoples was created in Brazil and Sonia Guazajara was appointed first minister.

#17. In January 2023, who sold Paytm shares for $125 million or about Rs 1,125 crore through a bulk deal?

A. Tencent.

B. Bytedance.

C. Ant Financial.

D. Aerowalex.

Show Answer

Answer: Option C

Description:

In January 2023, Ant Financial sold Paytm shares for $125 million or about Rs 1,125 crore through a bulk deal.

#18. Who became the first female officer of the Border Roads Organization (BRO) posted to a foreign project in January 2023?

A. Punita Arora.

B. Mithali Madhumita.

C. Surbhi Jakhmola.

D. Priya Semwa.

Show Answer

Answer: Option C

Description:

In January 2023, Surbhi Jakhmola became the first female officer of the Border Roads Organization (BRO) posted on a foreign project.

#19. Makar Sankranti will be celebrated on 15th January 2023. This day is celebrated as International Kite Festival in Ahmedabad, Gujarat since which year?

A. 1987

B. 1988

C. 1989

D. 1990

Show Answer

Answer: Option C

Note:

Makar Sankranti will be celebrated on January 15, 2023. Since 1989, this day has been celebrated as the International Kite Festival in Ahmedabad, Gujarat.

#20. On what date is Armed Forces Veterans Day celebrated?

A. January 11th.

B. January 12

C. 13 January.

D. 14th of January.

Show Answer

Answer: Option D

Note:

Armed Forces Veterans Day is celebrated on January 14th.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart
error: Copying Not Allowed !!
Scroll to Top