Vajiram and Ravi Current Affairs: January 23, 2023

Vajiram and Ravi Daily Current Affairs

Vajiram and Ravi Current Affairs: January 23, 2023. These current affairs are very useful for UPSC IAS, SSC CGL, State PCS/PSC, UPPSC, MPPSC, RPSC, etc. Vajiram and Ravi provides best current affairs which are very relevant for UPSC IAS Prelims & Mains point of view. Vajiram and Ravi Daily Current Affairs keep you updated with national and international current events. This helps you to co-relate current affairs with your subjects topics. Today on January 23, 2023 almost all important current affairs topics will be covered under Vajiram and Ravi Daily Current Affairs section.

Page Contents

#1. Lisa Marie Parsley died recently. Which profession did she belong to?

A. Singer

B. Doctor

C. Teachers.

D. Director

Show Answer

Answer: Option A

Description:

 Singer Lisa Marie Parsley died recently.

Vajiram & Ravi Notes

34 Yellow Books To Help You Succeed!

Get Vajiram & Ravi notes 34 yellow books latest for UPSC IAS Prelims plus Mains preparation.

  • Covers Complete Syllabus
  • Latest Edition
  • For Prelims Plus Mains
vajiram-ravi-notes

#2. Of which state, Senior IAS officer Shanti Kumari has been appointed as the first woman Chief Secretary?

A. Telangana

B. Gujarat

C. Kerala

D. Assam

Show Answer

Correct Answer: A
Notes:

Shanti Kumari who is a Senior IAS officer has been appointed as the first woman Chief Secretary of Telangana state.

#3. How many crores of rupees was cleared by the cabinet to promote rupee debit cards and BHIM transactions?

A. 1500

B. 2600

C. 3,000

D. 2,567

Show Answer

Correct Answer: B

Notes:

The Cabinet cleared Rs 2,600 crore to promote Rupee debit cards and BHIM transactions.

#4. World’s longest river cruise MV Ganga Vilas to arrive in Patna today; Through which country does the cruise go to Dibrugarh?

A. Bahrain

B. Bahamas

C. Bangladesh

D. Brazil

Show Answer

Answer: C

Notes:

World’s longest river cruise MV Ganga Vilas to arrive in Patna today; The cruise is heading to Dibrugarh via Bangladesh.

#5. Who declared the end of the Ebola virus outbreak that killed 55 people?

A. Bahrain

B. Bahamas

C. Bangladesh

D. Uganda

Show Answer

Correct Answer: D
Notes:

Uganda has declared the end of the Ebola virus outbreak that has killed 55 people.

#6. Which edition of ‘World Report 2023’ has Human Rights Watch recently published?

A. 37th

B. 33rd

C. 35th

D. 31st

Show Answer

Correct Answer: B

Notes:

The 33rd edition of World Report 2023 was recently released by Human Rights Watch.

#7.  Who will launch the ‘Marg Portal’ for startup mentorship?

A. Amit Shah.

B. Rajnath Singh

C. Arun Jaitley

D. Piyush Goyal.

Show Answer

Correct Answer: D
Notes:

Piyush Goyal launches ‘MARG’ for startup mentorship

#8. As on January 10, India’s net direct tax collection stood at around 87% of the target for 2022-23?

A. 13.54 Crore.

B. 15.30 crore.

C. 12.31 crore.

D. 16.18 crore.

Show Answer

Answer: C

Note:

India’s net direct tax collection stood at Rs 12.31 crore as on January 10, about 87% of the target for 2022-23.

#9. U.K. And who signed a defense pact that would increase troop deployments and security cooperation in each other’s countries?

A. Bahrain

B. Bahamas

C. Bangladesh

D. Japan

Show Answer

Answer: D

Note:

U.K. And Japan has signed a defense pact that allows each other to send troops to each other’s countries and boost security co-operation.

#10. The song ‘Natu Natu’ from which movie won the first Golden Globe in the ‘Best Original Song’ category?

A. RRR

B. Ram Setu.

C. Raksha Bandhan.

D. Jalsa.

Show Answer

Answer: A

Note:

The song ‘Natu Natu’ from the movie ‘RRR’ wins the first Golden Globe in the ‘Best Original Song’ category.

#11. What % economic growth can be projected in India in 2023-2024 according to the Global Economic Prospects report released by World Bank?

A. 6.6%

B. 6.2%

C. 4.8%

D. 5.9%

Show Answer

Answer: A

Note:

According to the Global Economic Prospects report released by the World Bank, India is projected to grow at 6.6% in 2023-24.

#12. Which state will host the Khelo India Senior Women’s National Kho Kho League from January 10 to January 13, 2023?

A. Mizoram

B. Haryana

C. Tamil Nadu.

D. Punjab

Show Answer

Correct Answer: D

Notes:

Punjab will host the Khelo India Senior Women’s National Kho Kho League from January 10 to January 13, 2023.

#13. Who will send a rescue capsule to rescue three crew members of the International Space Station after a meteorite damages the spacecraft?

A. Bahrain

B. Bahamas

C. Russia

D. Japan

Show Answer

Answer: C

Note:

Russia is to launch a rescue capsule to rescue three crew members of the International Space Station after a meteorite damaged the spacecraft.

#14. To which country does Britain send its 14 main battle tanks with additional artillery support?

A. Ukraine

B. Bahamas

C. Russia

D. Japan

Show Answer

Answer: A

Description:

Britain was to send 14 of its main battle tanks to Ukraine along with additional artillery support.

#15. According to Tata Power, which city will have the community’s first solar facility in India?

A. Chennai.

B. Surat.

C. Ajmer.

D. Mumbai

Show Answer

Answer: Option D

Description:

Mumbai will be the society’s first solar facility in India, according to Tata Power.

#16. Who has been appointed as the new CEO of Cognizant?

A. Ajay Verma.

B. Sunil Kumar.

C. Ravi Kumar.

D. Rajiv Singh

Show Answer

Correct Answer: C

Notes:

Ravi Kumar has been appointed as the new CEO of Cognizant.

#17. In which state was road construction work started in Pudang village for the first time after India’s independence?

A. Mizoram

B. Haryana

C. Chhattisgarh

D. Punjab

Show Answer

Answer: Option C

Description:

Chhattisgarh has started road construction in Pudang village, for the first time since India’s independence.

#18. Former Union Minister and veteran socialist leader Sharad Yadav, who was in newspapers recently, was born in which state?

A. Kerala

B. Madhya Pradesh

C. Arunachal Pradesh

D. Telangana

Show Answer

Answer: Option B

Description:

Former Union Minister and veteran socialist leader Sharad Yadav, who has been in the news recently, was born in Madhya Pradesh.

#19. Which country’s population is declining for the first time in 61 years with a decrease of about 850,000?

A. Ukraine

B. China

C. Russia

D. Japan

Show Answer

Answer: Option B

Note:

China’s population has shrunk for the first time in 61 years, according to its National Bureau of Statistics (NBS).

The gap between the most populous country in the world and India, the second most populous, has narrowed to less than 40 million people. The country’s population had previously seen a decline in the 1960s under the leadership of Mao Zedong, during the Great Chinese Famine.

#20. What will be wholesale price inflation in India in December 2022?

A. 4.95 %.

B. 6.25%.

C. 7.15%.

D. 5.15%;

Show Answer

Answer: Option A

Note:

The annual inflation rate based on the All India Wholesale Price Index (WPI) for December 2022 is 4.95%.

The figure was recorded at 5.85% in November, 2022. The decline in inflation rate in December is mainly due to lower prices of food articles, mineral oil, crude petroleum & natural gas, food products, textiles and chemicals and chemical products.

#21. Which country has India been asking to implement the ‘13th Amendment’ to its Constitution?

A. Srilanka

B. China

C. Russia

D. Japan

Show Answer

Answer: Option A

Note:

India urges Sri Lanka to implement the 13th Amendment brought after the 1987 Indo-Sri Lanka Agreement.

Sri Lankan President Ranil Wickremesinghe said the government would implement the 13th Amendment, which provides for empowerment of the minority Tamil community. He also informed that a social justice commission would be established to address the grievances of the entire community.

#22. Which financial services company announced the new phase of its Girls4Tech program in India?

A. Issuance of visas.

B. MasterCard.

C. PayPal

D. Maestro.

Show Answer

Answer: Option B

Note:

MasterCard has announced the new phase of its flagship Girls4Tech program in India, which will benefit over 10,800 girls from 30 government schools in Tamil Nadu.

The scheme is supported by the MasterCard Impact Fund and run in partnership with the American India Foundation (AIF). The goal of expanding the program is to encourage 100,000 additional female students nationwide to pursue science, technology, engineering and mathematics (STEM) education by 2024.

#23. Which institution releases ‘Annual Status of Education Report (ASER)’?

A. Policy Commission.

B. Oxfam International.

C. UNICEF

D. Pratham.

Show Answer

Correct Answer: D

Notes:

NGO Pratham releases Annual Status of Education Report (ASER) 2022. According to the report, student enrollment has surpassed pre-pandemic levels.

However, the report warned that the learning gap for foundational skills in reading and arithmetic widened, undoing years of progress.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart
error: Copying Not Allowed !!
Scroll to Top