Vajiram and Ravi Current Affairs: January 24, 2023

Vajiram and Ravi Daily Current Affairs

Vajiram and Ravi Current Affairs: January 24, 2023. These current affairs are very useful for UPSC IAS, SSC CGL, State PCS/PSC, UPPSC, MPPSC, RPSC, etc. Vajiram and Ravi provides best current affairs which are very relevant for UPSC IAS Prelims & Mains point of view. Vajiram and Ravi Daily Current Affairs keep you updated with national and international current events. This helps you to co-relate current affairs with your subjects topics. Today on January 24, 2023 almost all important current affairs topics will be covered under Vajiram and Ravi Daily Current Affairs section.

Page Contents

#1. The ‘Soul of Steel’ challenge was launched in which state?

A. Telangana

B. Gujarat

C. Kerala

D. Uttarakhand

Show Answer

Answer: Option D

Description:

The ‘Soul of Steel’ challenge was launched in Uttarakhand.

Vajiram & Ravi Notes

34 Yellow Books To Help You Succeed!

Get Vajiram & Ravi notes 34 yellow books latest for UPSC IAS Prelims plus Mains preparation.

  • Covers Complete Syllabus
  • Latest Edition
  • For Prelims Plus Mains
vajiram-ravi-notes

#2. “Women Reservation Bill” has been passed by which state/UT?

A. Telangana

B. Gujarat

C. Kerala

D. Uttarakhand

Show Answer

Correct Answer: D
Notes:

“Women Reservation Bill” has been passed by Uttarakhand.

#3. The recent winner of the 71st Miss Universe-2022 is R Bonnie Gabriel from which country?

A. Bahrain

B. Bahamas

C. USA

D. Brazil

Show Answer

Correct Answer: C

Notes:

The recent winner of the 71st Miss Universe-2022 is R Bonnie Gabriel from the United States.

#4. From a distant place, a Kashmiri girl Falaq Mumtaz won a gold medal at the national level in the Sky Championships. How old is she?

A. 10

B. 15

C. 11

 D. 12

Show Answer

Answer: C

Notes:

From a distant place, 11-year-old Kashmiri girl Falaq Mumtaz won a gold medal at the national level in the Sky Championships.

#5.  The “Constitutional Literacy Campaign” was launched in which state?

A. Telangana

B. Gujarat

C. Kerala

D. Uttarakhand

Show Answer

Correct Answer: C
Notes:

 The “Constitutional Literacy Campaign” was launched in Kerala.

#6. The 14th edition of the World Spice Congress (WSC) will be held in which city from February 16-18, 2023.

A. Chennai.

B. Pune

C. Bikaner.

D. Mumbai

Show Answer

Correct Answer: D

Notes:

The 14th edition of the World Spice Congress (WSC) will be held in Mumbai from February 16-18, 2023.

#7. Vidisha district, which recently launched new 5G technologies proposed by start-ups for the first time, is located in which state?

A. Telangana

B. Gujarat

C. Madhya Pradesh

D. Uttarakhand

Show Answer

Correct Answer: C
Notes:

Vidisha district, which recently launched new 5G technologies proposed by start-ups for the first time, is located in Madhya Pradesh.

#8. A man has set a Guinness World Record for creating ‘mirror typing’ books in ancient languages. Which country does he belong to?

A. Bahrain

B. Italy

C. Bangladesh

D. Japan

Show Answer

Answer: B

Note:

An Italian man has set a Guinness World Record for creating ‘mirror typing’ books in ancient languages.

#9. The Indian High Commission has signed an MoU to establish a Hindi Chair at Sabragamuwa University of which country?

A. Srilanka

B. Bahamas

C. Bangladesh

D. Japan

Show Answer

Answer: A

Note:

The Indian High Commission has signed an MoU to establish a Hindi Chair at Sri Lanka’s Sabragamuwa University.

#10. India’s first Center of Excellence in Online Gaming will be set up in which city?

A. Noida

B. Gurgaon.

C. Shillong

D. Jammu.

Show Answer

Answer: C

Note:

India’s first Center of Excellence in Online Gaming will be set up in Shillong.

#11. Who recently announced $250,000 in funding for the conservation of six Paigah sites in Hyderabad, built in the 18th-19th centuries?

A. USA

B. Bahamas

C. Russia

D. Japan

Show Answer

Answer: A

Note:

The USA recently announced $250,000 in funding for the conservation of six Paigah sites in Hyderabad, built in the 18th-19th centuries.

#12. The first female officer, Captain Surabhi Jakhmola, was recently deployed by the Border Roads Organization (BRO) on an assignment to which country?

A. Nepal

B. Bhutan.

C. Japan

D. Haiti.

Show Answer

Correct Answer: B

Notes:

The first female officer, Captain Surabhi Jakhmola, was recently deployed by the Border Roads Organization (BRO) on an assignment to Bhutan.

#13. The fastest payment app ‘PayRup’ has been launched in which country?

A. India

B. Bahamas

C. Russia

D. Japan

Show Answer

Answer: A

Note:

The fastest payment app ‘PayRup’ has been launched in India.

#14. The European Union has launched its first satellite launch center in which country?

A. Ukraine

B. Sweden

C. Russia

D. Japan

Show Answer

Answer: B

Description:

The European Union has launched its first satellite launch center in Arctic Sweden.

#15.  Shanthi Kumari became the first woman Chief Secretary of which state?

A. Telangana

B. Gujarat

C. Madhya Pradesh

D. Uttarakhand

Show Answer

Answer: Option A

Description:

 Shanthi Kumari became the first woman Chief Secretary of Telangana.

#16. India with which country will start supplying diesel through the Friendship Pipeline?

A. Bangladesh

B. Sweden

C. Russia

D. Japan

Show Answer

Correct Answer: A

Notes:

India with Bangladesh will start supplying diesel through India-Bangladesh Friendship Pipeline (IBFPL)

#17. Which is the first country to support Sri Lanka’s debt restructuring programme?

A. Bangladesh

B. Sweden

C. India

D. Japan

Show Answer

Answer: Option C

Description:

India is the first country to support Sri Lanka’s debt restructuring program. India has sent financing assurance to the International Monetary Fund (IMF).

#18. The Bhopal Declaration seen in the news was launched after which meeting?

A. SHARK

B. ASEAN

C. G-20

D. G-7

Show Answer

Answer: Option C

Description:

The Bhopal Declaration seen in the news was launched after G-20. It emphasized on promoting traditional medicine systems like Ayush and encouraging value-oriented development in infrastructure development.

#19. NASA has awarded which company $425 million for the agency’s Sustainable Flight Demonstrator project?

A. Air bus.

B. Boeing.

C. Apple

D. Tesla.

Show Answer

Answer: Option B

Note:

NASA has awarded Boeing company $425 million for the agency’s Sustainable Flight Demonstrator project

#20. Indian Army launched joint training exercise ‘Cyclone – I’ with which country?

A. Egypt

B. France.

C. USA

D. Sri Lanka.

Show Answer

Answer: Option A

Note:

Indian Army launched joint training exercise ‘Cyclone – I’ with which Egypt. Joint training exercise is underway in Jaisalmer, Rajasthan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart
error: Copying Not Allowed !!
Scroll to Top