Vajiram and Ravi Current Affairs: January 21, 2023

Vajiram and Ravi Daily Current Affairs

Vajiram and Ravi Current Affairs: January 21, 2023. These current affairs are very useful for UPSC IAS, SSC CGL, State PCS/PSC, UPPSC, MPPSC, RPSC, etc. Vajiram and Ravi provides best current affairs which are very relevant for UPSC IAS Prelims & Mains point of view. Vajiram and Ravi Daily Current Affairs keep you updated with national and international current events. This helps you to co-relate current affairs with your subjects topics. Today on January 21, 2023 almost all important current affairs topics will be covered under Vajiram and Ravi Daily Current Affairs section.

Page Contents

#1. Who wrote the book “Ratan N. Tata: The Authorized Biography”?

A. Amitabh Ghosh.

B. Thomas Matthew.

C. Aravind Adiga.

D. Arundhati Roy.

Show Answer

Answer: Option B

Description:

Thomas Mathew wrote the book “Ratan N. Tata: The Authorized Biography.”

Vajiram & Ravi Notes

34 Yellow Books To Help You Succeed!

Get Vajiram & Ravi notes 34 yellow books latest for UPSC IAS Prelims plus Mains preparation.

  • Covers Complete Syllabus
  • Latest Edition
  • For Prelims Plus Mains
vajiram-ravi-notes

#2. What is the theme of the National Youth Festival 2023?

A. Intergenerational solidarity: Building a world for all ages.

B. Yuvah – Utsah Naye Ka.

C. Developed Youth – Developed India.

D. FIT YOUTH FIT INDIA.

Show Answer

Correct Answer: C
Notes:

The theme of the National Youth Festival 2023 is “Developed Youth – Developed India”

#3. What is the name of the short-range ballistic missile recently tested by India?

A. Prithvi II

B. Agni V

C. Vikas II

D. Bhim I

Show Answer

Correct Answer: A

Notes:

India recently test-launched the short-range ballistic missile named Prithvi II.

#4. Hugo Lloris announced his retirement from international football in January 2023. Which of the following national teams did he play for?

A. Argentina

B. Brazil

C. France

D. Germany

Show Answer

Answer: C

Notes:

Hugo Lloris announced his retirement from international football in January 2023. He played for the French national team.

#5. Who was appointed as the economic counselor and head of the research department of the International Monetary Fund (IMF) after Gita Gopinath?

A. Enrico Moretti.

B. Pierre-Olivier Gourinchas.

C. Thomas Piketty.

D. Emmanuel Saiz.

Show Answer

Correct Answer: B
Notes:

Pierre-Olivier Gourinchs was appointed Economic Counselor and Head of the Research Department at the International Monetary Fund (IMF), succeeding Gita Gopinath.

#6. PM Modi flagged off world’s longest river cruise Ganga Vilas, in which city will the cruise end?

A. Bhopal.

B. Dibrugarh

C. Varanasi.

D. Haridwar.

Show Answer

Correct Answer: B

Notes:

PM Modi hoisted the flag of the world’s longest river cruise, Ganga Vilas. The cruise will end in Dibrugarh.

#7.  In January 2022, ____ celebrated the 25th National Youth Day 2022 and ____ is the tagline of the day.

A. Kerala, Shakti Yuva Sashakt Yuba.

B. Karnataka, Saskatchewan Youth Strong Youth.

C. Puducherry, Sashakt Yuva Sashakt Yuba

D. Tamil Nadu, Majbooth Yuva Saksham Yuva.

Show Answer

Correct Answer: C
Notes:

The 25th National Youth Day 2022 was celebrated in Puducherry in January 2022 and the tagline of the day was “Sashakt Yuva Sashakt Yuba”

#8. Who is the main character of the book “Jadunama” written by Arvind Mandaloi, which will be launched in January 2023?

A. Javed Akhtar.

B. Shah Rukh Khan and M.S

C. Amitabh Bachchan.

D. Dilip Kumar.

Show Answer

Answer: A

Note:

Launched in January 2023, the main character of Jadunama, written by Arvind Mandloi, is Javed Akhtar.

#9. According to the World Bank’s Global Economic Prospects Report, what is India’s economic growth expected in 2023-24?

A. 5.5%

B. 6.6%

C. 7.0%

D. 7.7%

Show Answer

Answer: B

Note:

According to the World Bank’s Global Economic Prospects Report, India’s economic growth is forecast at 6.6% in 2023-24.

#10. Which of the following state governments passed a bill to give legal right to 30% reservation in public services and posts to women in the state?

A. Uttarakhand

B. Kerala

C. Rajasthan

D. Haryana

Show Answer

Answer: A

Note:

The Uttarakhand government has passed a bill to give women the legal right to 30% reservation in public services and posts in the state.

#11. Which country is the recently deceased singer Lisa Marie Parsley from?

A. England

B. Germany

C. Italy

D. United States of America

Show Answer

Answer: D

Note:

The recently deceased singer Lisa Marie Parsley was American.

#12. The song from an Indian film won the Golden Globe Award 2023 for Best Original Song?

A. Marenge toh wahin jakar.

B. Natu Natu.

C. Passori.

D. Kalakatha.

Show Answer

Correct Answer: B

Notes:

The song “Natu Natu” from an Indian film won the 2023 Golden Globe Award for Best Original Song.

#13. The Ministry of Defense approved three procurement proposals, including Helina anti-tank guided missiles, for a total cost of?

A. 1,276 crore.

B. 2,276 crore.

C. 3,276 crore.

D. 4,276 crore

Show Answer

Answer: D

Note:

The Ministry of Defense has approved three procurement proposals, including Heli’s anti-tank guided missiles, for a total of Rs 4,276 cr.

#14. Shanti Kumari has been appointed as the new Chief Secretary of which state?

A. Kerala

B. Tamil Nadu.

C. Arunachal Pradesh

D. Telangana

Show Answer

Answer: D

Description:

Shanti Kumari has been appointed as the new Chief Secretary of Telangana.

#15. What is the name of the international agreement signed in 1987 to ban chlorofluorocarbons (CFCs)?

A. The Treaty of Paris.

B. Protocol of Montreal.

C. Chicago Agreement.

D. Kyoto Protocol.

Show Answer

Answer: Option B

Description:

The international agreement signed in 1987 to ban chlorofluorocarbons (CFCs) is called the Montreal Protocol.

#16. Which Indian airport was ranked 8th globally under the category of major airports in the ‘On-Time Performance Review 2021 Airlines and Airports’ report by Sirium?

A. Pune International Airport.

B. Mangalore International Airport.

C. Indira Gandhi International Airport.

D. Chennai International Airport.

Show Answer

Correct Answer: D

Notes:

Chennai International Airport was ranked 8th globally under the category of major airports in the ‘On-Time Performance Review 2021 Airlines and Airports’ report by Siriam.

#17. The new CEO of IT company Cognizant has been appointed. Who is he?

A. Ravi Kumar.

B. Jane Fraser.

C. Santanu Narayen.

D. Oliver Gypsy.

Show Answer

Answer: Option A

Description:

Ravi Kumar has been appointed as the new CEO of IT company Cognizant.

#18. The ‘Year of Enterprises’ project is a flagship scheme of which Indian state?

A. Kerala

B. Tamil Nadu.

C. Arunachal Pradesh

D. Telangana

Show Answer

Answer: Option A

Description:

The ‘Year of Enterprises’ project is a flagship scheme in the Indian state of Kerala.

#19. The Ministry of Road Transport and Highways, Government of India is celebrating Road Safety Week from ________ under the auspices of “Swachhata Pakhwada”, spreading the word about safer roads for everyone.

A. 10 to 16 January

B. 11 to 17 January

C. 12 to 18 January

D. 13 to 19 January

Show Answer

Answer: Option B

Note:

The Ministry of Road Transport & Highways, Government of India is celebrating Road Safety Week from 11th to 17th January 2023, under “Swachhata Pakhwada”, in an effort to spread safer roads for everyone.

#20. Tata Power will set up India’s 1st solar plant for housing society in which city?

A. Pune.

B. Bhopal.

C. Mumbai

D. Ahmedabad

Show Answer

Answer: Option C

Note:

Tata Power will set up India’s first solar plant for a housing society in Mumbai.

#21. Which central ministry runs the MARG (Mentorship, Advice, Assistance, Resilience, and Growth) platform?

A. Ministry of Commerce and Industry.

B. Ministry of Science and Technology.

C. Ministry of Education.

D. Ministry of Youth Affairs and Sports.

Show Answer

Answer: Option A

Note:

The Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT), Ministry of Commerce and Industry, with the support of Zone Startups India, launched the MARG.

MARG (Mentorship, Advice, Assistance, Resilience, and Growth), the national mentorship platform, is a one stop platform to facilitate mentorship for start-ups across the country.

#22. What sports is Shang Juncheng playing that has been seen in the news recently?

A. Badminton.

B. Squash.

C. Tennis.

D. Chase.

Show Answer

Answer: Option C

Note:

17-year-old Shang Juncheng made history by becoming the first male Chinese player to win an Australian Open main draw singles match.

China, aside, earned her first major win as well as her first Tour-level victory in four tries. The singles draw features seven Chinese women, led by veteran Zhang Shuai, ranked 22nd in the world.

#23. Which state government has implemented a policy of blindness control?

A. Rajasthan

B. Tamil Nadu.

C. Arunachal Pradesh

D. Telangana

Show Answer

Correct Answer: A

Notes:

The Rajasthan government has implemented a blindness control policy with the objective of ‘Right to Sight’

The state Department of Medicine and Health has released policy document to prevent blindness. Under the policy, the Rajasthan government will run keratoplasty centers and eye banks mandatorily in all government medical colleges.

#24. Thiruvalluvar was a famous poet of which language?

A. Tamil.

B. Telugu.

C. Urdu.

D. Malayalam.

Show Answer

Answer: Option A

Note:

Thiruvalluvar was a famous Tamil poet and philosopher, best known as the author of Tirukkurah, a treatise on ethics, political and economics, and love.

Thiruvalluvar Day is celebrated in Tamil Nadu as part of the Pongal celebrations. On Thiruvalluvar Day, Chief Minister MK Stalin launched ‘Vallalar Palluyir Kappagangal’, a Rs 20 crore scheme announced for animal welfare.

#25. India’s first Online Gaming Center of Excellence is located in which State/UT?

A. Sikkim.

B. Located in Karnataka.

C. Meghalaya.

D. Gujarat.

Show Answer

Answer: Option C

Notes:

Rajiv Chandrashekhar, Minister of State for Electronics and Information Technology (MEITY) and Skill Development and Entrepreneurship, announced the establishment of India’s first Center of Excellence (COE) for online gaming in Silchar, Meghalaya by March 2023.

KOI will be set up through the Software Technology Parks of India (STPI) under the Digital India Startup Hub. STPI is an autonomous society in the field of science and technology under MeITWA.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart
error: Copying Not Allowed !!
Scroll to Top